Pages

Wednesday, May 20, 2009

puitis..indahnye bahasa..


saje je nak postkan benda ni...bacalah ekk....amik dari buku bahasa melayu drjh 4..
hehe..buku adik...
lagipun dah lama xbaca dan tgk bnda2 mcm ni..saya kata sayalah..xtaulah org len..
dulu mmg xbrapa nak minat sgt bnda2 mcm ni...sekarang pun sama...tp saya still syg bhsa ibunda kita...nama pun orang MELAYU..


Burung pekaka si burung balai,
terbang melayang di tepi laman,
jasa keluarga tidak ternilai,
tetap kukenang sepanjang masa.

Indah dan permai Kampung Lancang,
tempat org berburu rusa,
masa depan perlu dirancang,
agar hidup sejahtera sentiasa.

Dari pangkalan mencari berangan,
meredah hutan menempuh paya,
jauh berjalan luas pemandangan,
gunakan kesempatan semasa terdaya.
(xrs plek ke pantun ni..dahlah xphm)

Berhari raya di Batu Pahat,
rumah terbuka tempat dituju,(ada ke org beraya kat zoo??situ pun ada wat 0pen house)
amalkan gaya hidup yang sihat,
cergas rakyatnye negara maju.

Wahai adik bacalah sayang,
masa lapang jangan dibuang,
di dalam buku ilmunya terbilang,
panduan hidup menjadi senang..


rasanya dah cukup r tu...pantun ni semua xada kena mengena antara satu sama len..org kata ape,xada kesinambungan...sbb pantun ni lain2...dari muka surat yang berbeza2...tiba2 teringat tim skolah dulu2...=)
tapi prosa tradisional mengandungi byk pengajaran dan nasihat yang berguna kpd kita.. yang penting kita kena memahami ape yang tersirat dan tersurat di sebalik ayt2 tersebut...

3 comments:

AxL VoGa said...

haha...mcm budak kecik je die ni!!

HEHE!!

najihah iman said...

waa...bukak buku adik..
baca blik pantun2 tu..=)

p/s:mirah aku x bukak bku adik..
ak bukak buku danish..heheh..
lg best

mIra said...

tolong r wa..
ak mn de ank sedar doe..
adk ak ader r..

hai,che..skali sekal..hee~~
xkn xley kot..huhu..